x
This website is using cookies. More info. That's Fine

Projecten

Peterschappen


Eind 2016 heeft vzw Akouyo meer dan 100 (wees)kinderen in peterschap.

Als meter/peter steunt u één van de (wees)kinderen op financieel vlak. Door deze steun maakt u niet alleen een groot verschil in het leven én de toekomst van het kind zelf, maar ook voor de familie waarin het kind opgroeit!

Alle informatie omtrent 'peterschap' vindt u hier terug.

Algemene en medische hulpverlening


3 keer per jaar reizen we naar Togo. Tijdens deze missies gaat onze aandacht vooral uit naar de leefsituatie van onze petekinderen en hun gezin.
Hier worden we vaak geconfronteerd met schrijnende verhalen.  Bijvoorbeeld: een gezin dat tijdens het regenseizoen in het water leeft door een slecht afvoersysteem op de koer, een petekind dat huilt omdat ze pijn heeft aan de rug door aangeboren misvormingen, een kind dat tandpijn heeft, zus/broer van een petekind dat van school gestuurd wordt omdat de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen, een petekind met een lichamelijke handicap dat door gebrek aan rolstoel niet naar school kan gaan...
Dit is maar een greep uit de vele verhalen...

Naast het bezoeken van onze petekinderen, bezoeken we ook nieuwe gezinnen in nood.  Kinderen, vooral meisjes, die niet de kans krijgen om naar school te gaan omdat ze voor een inkomen moeten zorgen door te werken op markten, kinderen die honger lijden, kinderen die wees geworden zijn na overlijden van één van de ouders ..... kinderen die moeten 'overleven' in uiterst moeilijke situaties....

vzw Akouyo tracht in deze gevallen hulp te bieden waar nodig.
Zo bezochten al onze petekinderen gratis de tandarts, kregen alle petekinderen een controle van de ogen en indien nodig een bril, kreeg het meisje met de rugpijn de nodige onderzoeken en aangepaste medicatie na bezoek aan de pediater, transporteerden we een kinderrolstoel met het vliegtuig waardoor de jongen naar school kan gebracht worden, voerden we grote werken uit aan de koer en bouwden we een terras, betaalden we schoolgeld voor kinderen die nog nooit naar school gingen, kochten we voedingsmiddelen voor kinderen met honger, kregen kinderen zonder kleren nieuwe kleren, betaalden we medicatie bij ziekte, kregen een aantal moeders een naaimachine waardoor ze voor een inkomen kunnen zorgen...

vzw Akouyo zorgde ook voor de geboorteaktes van alle petekinderen.  Deze aktes zijn heel belangrijk in de verdere toekomst van de kinderen.  Ze hebben dit document nodig om verder te kunnen studeren en te kunnen werken.  Een volgende stap wordt de aanvraag van een identiteitskaart.

We bieden ook ondersteuning aan de school waar een 30-tal petekinderen onderwijs volgen.  De bouw van een nieuw dak van 2 klassen werd gefinancieerd en trapleuningen werden geïnstalleerd.

Voor nieuwe kinderen in nood trachten we in België een peterschap te zoeken. Interesse? 
Alle informatie vindt u hier terug.


Een aantal beelden die ons even doen nadenken.....

Bouw waterput voor drinkbaar water - 2017

Aankoop bouwgrond - bouw (3 huizen-septische put - citerne) - 2016


Tijdens de missie van maart 2016 werden we opnieuw geconfronteerd met het trieste verhaal van petekinderen Gilles, Ami en Jeanne.  Voor de 5de keer op korte tijd werden ze uit hun 'huis' gezet en konden ze op zoek gaan naar een nieuwe 'woonplaats'. We vonden ze terug op een ontzettend arme koer met een 50-tal woningen die gebouwd werden uit verroeste dakplaten, geen WC of sanitaire voorziening.  De shock was groot.... 

Het idee om zelf een bouwgrond aan te kopen en er menswaardige woningen op te bouwen, groeide...
Kunnen we een soort 'koer' verwezenlijken, met een aantal woningen voor de armste petekinderen, met eigen WC en douche, met een tuin waar de gezinnen kunnen in werken (en eigen groenten oogsten) en de kinderen wat speelruimte hebben, eventueel een waterput voor de bewoners voor het hele dorp? Kunnen we de komende tijd (jaren?), letterlijk en figuurlijk, bouwen aan deze droom én ons project verwezenlijken?
Dit allemaal rekening houdend met het feit dat de gezinnen in de toekomst een volledig autonoom leven kunnen leiden, zonder afhankelijk te zijn van vzw Akouyo.

JA..... dit kan!  Onze droom bleef geen droom, maar werd realtiteit!

Na alle mogelijke hinderpalen werd vzw Akouyo eind september officieel eigenaar van een terrein van 18 are, gelegen op een half uur rijden van de hoofdstad Lomé.
De bouwplannen werden, rekening houdend met de Togolese cultuur, getekend door Ontwerpatelier De Ro (architect Filip De Ro).
We namen in Togo een bekwaam architect onder de arm en eind september konden de bouwwerken van start gaan.

We startten met de bouw van de omheining van het volledige terrein én de bouw van de septische put. Deze werken werden eind oktober afgerond.
In november werd gestart met de bouw van 3 huizen, met als afmeting 6 m x 5 m én een terras van 2 m x 5 m.  Ieder huis wordt voorzien van een eigen WC met douche, een eigen bed per persoon (stapelbedden voor de kinderen), muggennetten, opslagplaats voor houtskool en hout...
Tijdens de missie van november 2016 werden de 3 gezinnen geselecteerd met de hoogste prioriteit: gezin met petekinderen Gilles, Ami en Jeanne - gezin met petekind Pierre - gezin met petekinderen Adeline en Hubert.  In de loop van de maand december verhuizen ze.
Nog in november bouwden we een put voor de afvoer van het douchewater én een citerne voor de opvang van regenwater. Het water uit de citerne kan gebruikt worden voor het wassen van de kledij en in de toekomst voor de tuin.

Beelden zeggen meer dan woorden:

SEPTEMBER 2016: aankoop bouwgrond


OKTOBER 2016: bouw omheining én septische put:


November 2016: bouw 3 huisjes + citerne + put douchewater

Vaccinaties - 2015


In 2015 bood vzw Akouyo ondersteuning aan een vaccinatieprogramma, in samenwerking met het ministerie van volksgezondheid in Togo.

Na grondig overleg met de verantwoordelijke arts werd al snel duidelijk dat er een gebrek is aan gespecialiseerde frigo's, nodig voor de bewaring van vaccins.
Hierdoor worden kinderen die in arme broussedorpen wonen niet gevaccineerd.

vzw Akouyo kocht in mei 7 frigo's aan (type RCW 50 EG) in België. In juni werden deze getransporteerd naar Togo.
In november werden de frigo's officieel overhandigd aan 7 dorpen in de brousse.
Dankzij dit project wordt de kwaliteit van bewaring gegarandeerd en kunnen kinderen gevaccineerd worden.image-112180-DSC02224.w640.JPG

Bouw sanitair blok - 2014


In 2014 financieerde vzw Akouyo in Yidavé, hetzelfde dorp waar in 2013 de school gebouwd werd, de bouw van een sanitair blok.  Dit blok situeert zich vlakbij de school.

Het blok bestaat uit 3 WC's voor de meisjes en 3 WC's voor de jongens.Bouw lagere school - 2013


In 2013 financieerde vzw Akouyo de bouw van een openbare lagere school in Yidavé, een klein dorp van 600 inwoners gelegen op 30 km van Lomé.
De school zelf (4 klaslokalen) werd gebouwd door de inwoners van het dorp zelf.
Eind 2013 werd de school officieel geopend door het ministerie van onderwijs.

Dankzij de hulp van vele mensen en scholen werden schoolbanken, -borden en -materiaal in België ingezameld en met een container verstuurd naar Togo.

120 kinderen tussen 5 en 12 jaar volgen er momenteel onderwijs.

School vroeger

School nu

`

Renovatie medisch centrum - 2012


In 2012 voerde vzw Akouyo met een groep Belgische vrijwilligers renovatiewerken uit aan een medisch centrum in Kégué, een wijk in Lomé.
In dit centrum gebeuren pre- en postnatale opvolgingen, bevallingen, vaccinaties, wondzorgen, opvang van zieken (vooral malaria)....

Dit centrum kreeg nieuwe vloeren, werd geverfd en werd uitgerust met nieuwe medische apparatuur.  Nieuwe bedden en matrassen werden geïnstalleerd, een medicatiekast werd aangekocht, de bevallingskamer kreeg een volledig nieuwe uitrusting (tafel, lamp, werkvlak, weegschaal,....).  Aan het centrum werd ook een echografietoestel geleverd.
Daarnaast zorgde vzw Akouyo voor klein medisch materiaal (spuiten, naalden, verbanden, kompressen, handschoenen, perfusies, sondes.....).

Toestand voor de werken

Toestand na de werken